• 1399/04/01 - 10:07
  • تعداد بازدید : 384
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

انتشار بیماری در اثر رهاسازی غیر بهداشتی لاشه های تلف شده

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی گفت: رهاسازی غیربهداشتی دام های تلف شده در داودآباد اراک، قطعا تبعاتی برای سایر دام ها، انسان و محیط به همراه خواهد داشت.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل دامپزشکی استان مرکزی و به نقل از خبرگزاری ایسنا، بدنبال انتشار تصاویری از رها شدن لاشه دام های تلف شده در اطراف شهر داودآباد که به نوعی یکی از مراکز مهم دامپروری در استان مرکزی محسوب می شود، دکتر محسن شانقی به ایسنا گفت: در شهر داودآباد به سبب وجود حدود ۱۵ هزار راس دام سنگین و تراکم جمعیت دامی بالا و به سبب جابجایی و خرید و فروش مستمر دام توسط دامداران و دلالان، طبیعتا بیماری های دامی بروز می کند، اما از سال گذشته داوودآباد در زمینه بیماری تب برفکی با توجه به تزریق به موقع واکسن مشکل خاصی نداشته و علیرغم بهادار بودن این واکسن، سال گذشته برای ۱۳ هزار و ۵۰۰ راس گاو و گوساله در این شهر تزریق واکسن تب برفکی به صورت رایگان انجام شد.

وی با بیان اینکه تراکم بالای دام قطعا تلفاتی به همراه خواهد داشت که امری طبیعی است، افزود: دامدار وظیفه دارد در محل دامداری چاهی به منظور دفن تلفات حفر کند تا در صورت تلف شدن دام، لاشه آن در چاه دفن شده و با استفاده از آهک از بین برود. دامدار بهیچوجه حق رها کردن دام تلف شده در اطراف شهر و روستا  را ندارد، ولی متاسفانه این فرهنگ هنوز در این شهر جا نیفتاده و دامداران این مهم را رعایت نمی‌کنند. دفن لاشه‌ها با استفاده از آهک و خاک ضرر محیط زیستی و آلودگی زیرزمینی و انتشار بوی نامطبوع را بدنبال نخواهد داشت.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی تصریح کرد: سال گذشته به سبب وجود معضل تلفات در شهر داودآباد، با شهردار این شهر، محیط زیست، مرکز بهداشت و جهاد کشاورزی چندین جلسه برگزار و مقرر شد گودالی در اطراف شهر حفر شود تا تلفات دام‌ها در این گودال دفن شود که چندین مرحله نیز توسط شهرداری انجام شد، اما متاسفانه گاها دامداری که دچار تلفات می شود با این هدف که سایر دامداران متوجه بروز بیماری نشوند، به صورت پنهانی و شبانه دام خود را در محیط اطراف رها می‌کنند، این مخفی کاری تلفات و بیماری هایی برای محیط و سایر دام ها و انسان ها خواهد داشت.

شانقی ادامه داد: دامپزشکی حدود ۱۰۰ لیتر مواد ضدعفونی کننده برای ضدعفونی شهر و معابر به شهرداری تحویل داد که البته این اقدام از سوی دامپزشکی در سراسر استان انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه بسیاری از دامداران اقدام به دریافت گواهی بهداشتی در حین خرید و فروش نمی‌کنند، گفت: این اقدام خودسرانه ممکن است سبب وارد کردن دام بیمار به استان در زمان خرید دام شود که معضلاتی برای شهر و دامداران به همراه خواهد داشت، همچنین با توجه به بهادار بودن واکسن ها ممکن است گاها دامدار در تهیه واکسن سهل انگاری کند که قطعا این بی توجهی تبعاتی به همراه دارد.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی افزود: وظیفه دامپزشکی جمع آوری لاشه های دام ها نیست، اما در صورت دریافت گزارش، در خصوص جمع آوری این لاشه ها با شهرداری هماهنگی انجام خواهد شد، رفع این معضل در داودآباد نیازمند برگزاری جلسه با دامداران این شهر است چراکه دامداران باید به این نتیجه برسند که رهاسازی لاشه ها سبب به خطر افتادن سایر سرمایه های دامی در این شهر خواهد شد، البته این اقدام در قدم نخست نیازمند فرهنگ سازی است.

شانقی اضافه کرد: در صورتی که متوجه خطای دامدار جهت رها کردن لاشه دام شویم به مرجع قضایی گزارش داده می‌شود تا با عامل این اقدام ناپسند برخورد لازم صورت گیرد، البته معمولا هدف ما ایجاد تعامل با دامدار است تا دامداران با فرهنگ سازی از این اقدام خودداری کند چراکه برخورد ممکن است نتیجه مناسبی نداشته باشد و تمایل ما این است که دامدار درست نبودن اینکار و خطرات ناشی از آن را درک کند.

وی خاطرنشان کرد: این اقدام دامداران خسارت هایی برای سرمایه های استان و اقتصاد خواهد داشت چراکه انتقال و انتشار بیماری واحدهای بیشتری را درگیر می کند و در نهایت منجر به کاهش تولید خواهد شد.

شانقی بیان کرد: مهمترین قسمت کنترل بیماری در دام ها، پیشگیری و اقدامات بهداشتی است که اگر به نحو احسنت انجام شود، در وهله نخست انتقال بیماری ها کاهش می یابد، همچنین ممکن است با رعایت موارد بهداشتی استفاده از واکسن ها و صرف هزینه درمان به حداقل برسد، تزریق واکسن به تنهایی موثر نیست و تاثیر آن مستلزم رعایت موارد بهداشتی است چراکه ممکن است در صورت عدم رعایت این موارد حتی دام واکسن خورده هم آلوده شود، البته دام واکسن خورده طبیعتا ضایعات و تلفات کمتری دارد.

 

 

  • گروه خبری : اخبار اصلی,اراک
  • کد خبر : 253028
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه