• 1397/03/15 - 12:00
  • تعداد بازدید : 1066
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

شهادت مولای متقیان امام علی (علیه السلام) تسلیت باد

آنگاه که سیاهی شب، آسمان خاموش کوفه را فرا گرفته بود علی آمد و آخرین اذان سرخ را تا اوج عروج پرواز داد و در محراب محبوب، به نماز ایستاد. لحظه‏ ای بعد، سر بر آستان دوست گذاشت تا خویش را تا ابد، رستگار سازد و زمانه را داغدار خویش نماید. ویژه نامه خورشید عدالت مرهمی است بر سینه های داغدار عاشقان علی.

برگی هایی از صفحات زندگی امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام



تاریخ تولّد: سیزدهم ماه رجب، روز جمعه، سی سال پس از تولّد رسول خدا صلی الله علیه و آله و عام الفیل، در حدود سال 600 میلادی، بیست سال قبل از هجرت.



محلّ تولد: شهر مکه، در اندرون خانه خدا، یعنی کعبه.



پدر: ابوطالب، عمو و بزرگ ترین حامی رسول اللّه صلی الله علیه و آله که از سر کیاست و فراست ایمان و اسلام خود را همیشه از کافران و مشرکان پوشیده داشت تا در سال معروف به «عام الحزن / سال اندوه و غم» به جهان باقی شتافت.



مادر: فاطمه بنت اسد، دختر عموی پدر رسول اللّه صلی الله علیه و آله.



نام ها: علی، حیدر.



کنیه ها: ابوالحسن، ابوتراب، ابوالائمّه، ابوالایتام.



لقب ها و شهرت ها: اسداللّه ، یداللّه ، سیف اللّه ، باب اللّه ، ولی الله ، وصی رسول اللّه ، عین اللّه ، انسان کامل، عادل، حجّة اللّه ، اوّل المسلمین، یعسوب الدّین، امام المتّقین، اخ الرسول، حیدر کرّار، صاحب ذوالفقار، امام الابرار، مولی، مولی المتّقین، امام العادلین، المخلص للّه ، امیرالمؤمنین و ده ها لقب و شهرت دیگر.



چشمه سار فضائل



امیرالمؤمنین على علیه السلام به شهادت تاریخ واعتراف دوست و دشمن در كمالات انسانى نقیصه‏اى نداشته و در فضائل اسلامى نمونه كاملى از تربیت پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله بود.



بحث‏هایى كه در اطراف شخصیت او شده و كتاب‏هایى كه در این باره شیعه و سنى و سایر مطلعین و كنجكاوان نوشته‏اند، درباره هیچ‏یك از شخصیت‏هاى تاریخ اتفاق نیفتاده است.



على علیه السلام در علم ودانش داناترین یاران پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله و سایراهل اسلام بود و نخستین كسى است در اسلام كه در بیانات علمى خود، در استدلال آزاد و برهان را باز كرد و در معارف الهیه بحث فلسفى نمود و در باطن قرآن سخن گفت و براى نگهدارى لفظش دستور زبان عربى را وضع فرمود و تواناترین عرب بود.



على علیه السلام در شجاعت ضرب المثل بود در آن ‏همه جنگ‏ها كه در زمان پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله و پس از آن شركت كرد، هرگز ترس و اضطراب از خود نشان نداد و با این‏كه بارها و ضمن حوادثى مانند جنگ احد و جنگ حنین و جنگ خیبر و جنگ خندق، یاران پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله و لشكریان اسلام لرزیدند و یا پراكنده شده فرار نمودند، وى هرگز پشت به دشمن نكرد و هرگز نشد كه كسى از ابطال و مردان جنگى با وى درآویزد و جان به سلامت برد و در عین حال با كمال توانایى ناتوانى را نمی کشت و فرارى را دنبال نمی کرد و شبیخون نمی زد و آب بر روى دشمن نمی بست. (برگرفته از شیعه در اسلام، علامه طباطبائی(ره))



سیره های نورانی



على علیه السلام در تقواى دینى و عبادت حق یگانه بود، پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله در پاسخ كسانى‏ كه نزد وى از تندى على علیه السلام گله مى‏كردند می فرماید: «على را سرزنش نكنید، زیرا وى شیفته خداست».



ابودردا صحابى، جسد آن حضرت را در یكى از نخلستان‏هاى مدینه دید كه مانند چوب خشك افتاده است براى اطلاع به خانه آن حضرت آمد و به همسر گرامى وى كه دختر پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله بود، درگذشت همسرش را تسلیت گفت، دختر پیغمبر صلى الله علیه و آله فرمود: پسر عم من نمرده است بلكه در عبادت از خوف خدا غش نموده است و این‏حال براى وى بسیار اتفاق می افتاد.



على علیه السلام در مهربانى به زیر دستان و دل سوزى به بینوایان و بیچارگان و كرم و سخا به فقرا و مستمندان قصص و حكایات بسیار دارد. آن حضرت هر چه را به دستش می رسید در راه خدا به مستمندان و بیچارگان می داد و خود با سخت‏ترین و ساده‏ترین وضعى زندگى می كرد. آن حضرت كشاورزى را دوست می داشت و غالباً به استخراج قنوات و درخت كارى و آباد كردن زمین‏هاى بایر می ‏پرداخت ولى از این راه هر ملكى را كه آباد می کرد و یا هر قناتى را كه بیرون می ‏آورد وقف فقرا می ‏فرمود و اوقاف آن حضرت كه به صدقات على معروف بود در اواخر عهد وى عواید سالیانه قابل توجهى (بیست و چهار هزار دینار طلا) داشت‏. (برگرفته از شیعه در اسلام، علامه طباطبائی(ره))



تصویرهایی کوتاه از زندگی امام علی علیه السلام



امام علی علیه السلام به سمت کوفه حرکت می کرد که با یک کافر ذمی همراه شد. آن مرد به امام علی علیه السلام عرض کرد به کجا می روی؟ حضرت علیه السلام فرمود: به کوفه می روم. وقتی بر سر دو راهی رسیدند و خواستند از یکدیگر جدا شوند امام علیه السلام از مسیر خود خارج شد و در مسیر او حرکت کرد. مرد ذمی گفت: مگر به کوفه نمی روی؟



امام علیه السلام: بله به کوفه می روم. مرد ذمی: چرا راه کوفه را رها کردی؟ امام علیه السلام: این کمال حسن همراهی است که مرد رفیق راهش را در هنگام جدائی چند قدمی بدرقه کند و این دستوری است که پیامبر صلی اللّه علیه و آله به ما داده است. مرد ذمی: پیامبر شما چنین دستوری داده است؟



امام علیه السلام: آری. مرد ذمی: پس هر کس از او پیروی کرده است بخاطر همین رفتارهای بزرگوارانه بوده است و من تو را گواه می گیرم که پیرو دین تو باشم. آنگاه همراه امام علیه السلام به کوفه رفت و چون او را شناخت اسلام آورد.



غروب خورشید عدالت



جنگ نهروان ضربت سختی بر خوارج وارد کرد که دیگر نتوانستند آن طور که انتظار می رفت جایی برای خود در عالم اسلام باز کنند. مبارزه علی با آنها بهترین سندی بود برای خلفای بعدی که جهاد با اینها را مشروع و لازم جلوه دهند. اما باقیمانده خوارج دست از فعالیت برنداشتند:



سه نفر از اینان، در مکه، دور هم جمع شدند و به خیال خود به بررسی اوضاع عالم اسلام پرداختند، چنین نتیجه گرفتند که تمام بدبختیها و بیچارگیهای عالم اسلام زیر سر سه نفر است: علی، معاویه و عمرو بن العاص.



علی همان کسی بود که اینها ابتدا سرباز او بودند. معاویه و عمرو بن العاص هم همانهایی بودند که حیله سیاسی و خدعه نظامیشان موجب تشکیل چنین فرقه خطرناک و بی باکی شده بود.



این سه نفر - که یکی عبد الرحمن بن ملجم بود و دیگری برک بن عبد الله نام داشت و سومی عمرو بن بکر تمیمی - در کعبه با هم پیمان بستند و هم قسم شدند که آن سه نفر را که در راس مسلمین قرار دارند در یک شب یعنی در شب نوزدهم رمضان (یا هفدهم رمضان) بکشند. عبد الرحمن نامزد قتل علی و برک مامور قتل معاویه و عمرو بن بکر متعهد کشتن عمرو بن العاص شد. با این پیمان و تصمیم از یکدیگر جدا شدند و هر کدام به طرف حوزه مأموریت خود حرکت کردند



جرعه هایی از زلال سخن مولا



کتابهایی که سخنان آن حضرت را گرد آورده اند:



1- نهج البلاغه که توسط شریف رضی جمع آوری شده و تا کنون چندین بار به چاپ رسیده است.



2- مافات نهج البلاغه من کلامه (سخنان آن حضرت که در نهج البلاغه نیامده است) جمع آوری شده توسط فاضل معاصر شیخ هادی بن شیخ عباس بن شیخ جعفر فقیه نجفی (این کتاب به چاپ رسیده است).



3- مائة کلمه جمع آوری شده توسط جاحظ (مطبوع).



4- غرر الحکم و درر الکلم گردآوری شده توسط عبد الواحد بن محمد بن عبد الواحد آمدی تمیمی.وی این سخنان را از کلمات کوتاه آن حضرت جمع آوری کرده و با نهج البلاغه نزدیک است.انگیزه آمدی در تالیف این کتاب، کاری بود که جاحظ در تالیف مائة الکلمه به انجام رسانده بود. (مطبوع)...



امیرالمؤمنین علیه السلام در کلام دیگران



ابی بردة سلمی می گوید: از رسول خدا(ص) شنیدم که اینچنین حضرت علی(ع) را مخاطب قرار می داد: یا علی؛ خداوند متعال در هفت مورد تو را با من شاهد قرار داد:



1- شبی که به معراج رفتم جبرئیل به من گفت: برادرت کجاست؟ گفتم: او را ورای خودم جانشین قرار دادم. جبرئیل گفت: خداوند را بخوان پس در هنگام خواندن مثال تو همراه من بود.



در این هنگام دسته ای از ملائکه را دیدم که به صف ایستاده اند ! گفتم: ای جبرئیل! اینان کیستند که به صف ایستاده اند؟ گفت: اینان کسانی هستند که روز قیامت به خاطر وجود تو خداوند را مباهات می کنند.



پس نزدیک آنان شدم و از آنچه بوده و تا روز قیامت خواهد شد با آنان حرف زدم (در حالی که مثال تو همراه من بود.)...


  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 128461
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید